Biografie

Chantal van Bruggen  –  sopraan

Chantal van Bruggen, lyrische coloratuursopraan, soleerde reeds op jonge leeftijd bij diverse koren. Op haar elfde zong ze voor de radio in een solistisch bezet ensemble van het Albert Schweizer Musikgymnasium in Hamburg. Op haar 16e en 17e zong ze de sopraansolo in Händels Messiah te Madrid.
Daarna heeft Chantal zang gestudeerd onder de hoede van diverse zangdocenten, met name Johanette Zomer, Caroline Stam, Maria Talis, Iris de Koomen, Cora Peeters en Ingrid Kappelle. In juni 2009 behaalde zij haar diploma Klassieke Solozang. Ook volgde ze diverse Masterclasses bij o.a. Ofelia Sala, Husan Park, Ana Luisa Chova, Bruno von Nünlist, Constantin Nica, Evelyn Tubb, Sigrid van der Linden, Robert Expert en Gloria Fabuel. In 2011 en 2012 werd zij gecoached door Wiebke Göetjes en werkte ze mee in Hojotoho Operastudio en  heden door Gloria Fabuel.

Chantal soleerde onder meer in de volgende werken: het Miserere van Allegri, het Miserere van Zelenka, de Litanea Laurentania van Mozart, de Litania van Schütz, een spectacle coupé uit le Nozze di Figaro, het Requiem van Daniel de Lange, het Requiem van Biber, het Magnificat van Vic Nees voor solosopraan en gemengd koor, Via Crucis van Liszt, het Adagio for strings van Barber, het Requiem van Fauré, de Carmina Burana van Orff, Bachianas Brasileiras Nr. 5 van Villa Lobos en de Messiah van Händel.

Binnen de opera voerde zij de volgende rollen uit: Euridice in Orfeo ed Euridice van Gluck, de Königin der Nacht uit Die Zauberflöte van Mozart, Cupid en Mercury in Death of Dido van Pepusch, deze laatste in 8 uitvoeringen met de Ghent Baroque Players. In 2012 heeft zij de rollen van Constance in de Carmeliten van Poulenc, Sand & Taumännchen in Hänsel & Gretel by Humperdinck en de Königin der Nacht in Die Zauberflöte van Mozart vertolkt.

Daarnaast heeft ze diverse series van recitals en duettenconcerten gegeven.

Het Oratoriumrepertoire is een grote passie van Chantal.

Zij zingt eveneens operarollen als Blondchen (Entführung aus dem Serail van Mozart), Adèle (Die Fledermaus van Strauss) en Olympia (Les Contes de Hofmann van Offenbach, Cleopatra (Julio Cesare van Händel), Ilia (Idomeneo van Mozart), Adina (L’Elisir d’amore van Donizetti)  evenals het grote oratoriumrepertoire en concertaria’s zoals Glière’s concert voor coloratuursopraan en orkest en de Frühlingsstimmenwalzer van J. Strauss.

Chantal zingt projectmatig als professional in diverse (kamer)koren en wordt regelmatig ingehuurd als invaller bij goede amateurkoren die versterking bij een concert nodig hebben.

Chantal is gewild zangdocente, geeft stemvorming aan koren en heeft als gastdirigente ingevallen bij diverse koren. Daarnaast heeft ze een aantal koren onder haar hoede gehad, tot vóór de Corona tijd.

Doordat zij uiterst handig van blad leest wordt zij ook wel op zeer korte termijn gevraagd om in te vallen als sopraan.

Chantal werkte als soliste en ensemblezanger o.a. met Hartmut Lindemann, Wolfgang Seiboldt, Odon Alonso in Duitsland en Spanje en met o.a. Kazem Abdullah, Daan Admiraal, Jos v.d. Braak, Louis Buskens, JanJoost van Elburg, Dirkjan Horringa, Roland Kieft, Hans Leenders, Reinbert de Leeuw, Gilles Michels, Cees Mobach, Christoph Poppen, Daniel Reuss, Martin Sieghart, Jos van der Sijde, Marc Soustrot, Ed Spanjaard, Michel Tabachnik, Arjan Tien, Jos van Veldhoven, Rob Vermeulen, Lucas Vis, Jan Willem de Vriend, Ger Vos, Martin Wright en Jaap van Zweden in Nederland.
Zij trad op in diverse plaatsen in Duitsland, Spanje, Tsjechië, België en Nederland.

 

Chantal van Bruggen, StudioExpressie [at] gmail.com, 0317 42 47 30 / 06-27162787